Ontdek het Meetjesland

Het Meetjesland, met Eeklo als centrumstad, is een dynamische plattelandsregio in Oost-Vlaanderen. De streek heeft een uitgesproken agro-voedingskarakter en kenmerkende cultuurlandschappen.

De oorsprong van de naam Meetjesland is voor heemkundigen al een mooie kluif geweest. De benaming werd voor het eerst teruggevonden in een achttiende-eeuws document. Rond de afstamming of etymologie ervan circuleren verschillende legendes en mogelijke verklaringen. Pastoor Duvillers schrijft de herkomst van het woord toe aan Keizer Karel die op doorreis de oude, spinnende vrouwen uit Zomergem meetjes noemde. De twee meest voorkomende verklaringen gaan enerzijds terug naar de Middeleeuwse turfgraverij (waar de blokken land voor ontginning ingedeeld werden in maten of meten) en anderzijds naar de achttiende eeuw, toen de streek gekend was voor zijn lijnwaad (métiers-land: het land der weefgetouwen).

Vlakbij het hotel is het natuurgebied “Het Leen” en de Lembeekse bossen. Er kan een fiets gehuurd worden in het hotel om ook de nabij gelegen pittoreske gemeentes te ondtekken.